Kako pripremiti novogodišnju zdravicu?

Predavač: Kristijan Sedak

Zdravica je lijep i prastar običaj kojim najčešće domaćin ili slavljenik goste pozdravi prigodnim svečanim riječima i iskaže neke uzajamne želje. Zdravicu započinjemo preusmjeravanjem pažnje publike na govornika, odnosno sebe. Iako je filmski, pravila lijepog ponašanja nalažu da to ne činimo zvonkim udarcima pribora za jelo o čašu. Nazdravlja se isključivo vinom, pjenušcem ili sličnim. Nikako se ne nazdravlja toplim napitcima u šalicama.

U poslovnom okruženju ili u slučaju velikih okupljanja uputno je ne kucati čaše, već ih samo uzdignuti  uz obavezan kontakt očima.

Novogodišnja zdravica savršena je prilika za iskazati zahvalnost, kratki pregled minule godine i pogled u zajedničku budućnost. Prava je umjetnost to učiniti tako da se svaki član publike pronađe u upućenoj poruci.

Odlične zdravice su pozitivne, osobne, srdačne, zabavne i kratke.

Nekoliko napomena:

Ne namećite se zdravicom ako niste domaćin ili od njega zamoljeni održati ju.

Pripremite se unaprijed – vizualizirajte i osvijestite nastup, svoju publiku i njene želje, pripremite poruke, uvježbajte pred ogledalom ili ukućanima.

Prije zdravice provjerite imaju li svi pune čaše.

Ne čitajte. Želite da publika vjeruje Vašim riječima.

Budite oprezni s humorom.

Velikom količinom pridjeva nećete postići „težinu riječi“.

Ne zaboravite zahvaliti domaćinu.

Zdravica nije prilika za političko prepucavanje s publikom.

Vinsku čašu prilikom kucanja valja držati što niže i pod laganim nagibom kako bi zvuk bio što ljepši.

Kucanjem vrhovima čaša veća je mogućnost njihova pucanja.

I najvažnije… ne zaboravite se smijati.

Živjeli!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *