Zašto trebate trening komunikacijskih vještina

Piše: Mihael Maligec, mag. educ. phon. rehab; mag. educ. germ.

Prisjećajući se svoje ne tako davne prošlosti i uloge perspektivnog srednjoškolskog dizača utega, pojam treninga nisam doživljavao kao najugodnije iskustvo. Bilo je to vrijeme u danu koje je moralo proći tako kako je prolazilo, godinama, dan za danom. Vrijeme koje me psihički praznilo, a u tijelu stvaralo osjećaj postojanosti, radne navike i one sportske ovisnosti da ću, ako danas propustim trening, u koš zajedno s prljavim ručnikom baciti sav svoj rad proteklih mjeseci.

Kasnije sam studirajući pronašao druge izazove, razvija druge vještine. Snaga mojih mišića prestala je valjati klade, a um je polako, ali sigurno počeo carovati. I danas je tako. Svoju komunikaciju s nemilosrdnim željeznim diskovima koje bi mi tata po potrebi dodavao i skidao jer su moje ruke izgubile sposobnost odvijanja malih vijaka s vremenom sam zamijenio komunikacijom unutar predavaonice i na mreži. I ispostavilo se da je ono što se krije iza lijepe izreke use it or lose it uistinu tako. Ono što jednom zapostavite vrlo je teško održati na prijašnjem nivou, a kamoli poboljšati.

Pitate se već kakve veze dirljiva crtica iz mojih srednjoškolskih dana ima s temom ovog posta pa ću prijeći na stvar. Poveznica sporta, uspješnog rada s ljudima, vođenja tima, predavačkog posla i mnoštva drugih aktivnosti jest upravo potreba treninga. I pogrešno je vjerovati da će itko tko je jednom savladao neku vještinu to ne treba dalje održavati, a počesto i dalje usavršavati. Na krilima euforije osvajanja srebrne medalje na svjetskom nogometnom prvenstvu teško je zamisliti slučaj u kojem bi Ivan Rakitić prestao vježbati izvođenje kaznenih udaraca jer ionako nijedan nije promašio ili u kojem bi Zlatko Dalić prestao razvijati nova taktička rješenja jer ga nitko osim Deschampsa nije nadmudrio. Ali da, prestati trenirati znači upravo to.

Komunikacija je možda i premlada da bi bila cijenjena u vremenu u kojem živimo. No, prije nego ju proglasimo Kurtom Cobainom znanosti, želim reći da njezino značenje možemo shvatiti već sada, ne trebamo čekati buduće generacije i buduće nogometne izbornike. Komunikacija pokreće sve: ona oblikuje odnose, izražava stavove, prima poruke drugih, tumači i oblikuje reakcije, odluke, vuče poteze, vedri i oblači nebeskim svodom suživota nas i ostalih. I bilo da se radi o međunarodnoj politici ili odnosu unutar male radne skupine, načela su ista i mora ih se treningom održavati. Kao što netko s vozačkom dozvolom odlazi na kondicijsku vožnju da bi ostao u formi, tako i svatko od nas mora trenirati ono što naizgled svatko u sebi nosi, sposobnost izražavanja i shvaćanja onog što je izrazio drugi.

Tu dolazimo do treninga komunikacijskih vještina. Kao što dirigent ravna simfonijskim orkestrom, a Luka Modrić igrom madridskog Reala, tako i Vi možete suvereno voditi svoj tim, imajući na umu važnost treninga kao komunikatora. Postoji i faktor urođene genijalnosti jer takva je zasigurno potrebna, ali, kao i prethodna dvojica, i Vi kao komunikator neslućene visine možete doseći treningom, vježbom i radom. Neće Vam se, možda, činiti da ste puno postigli, ali Vaš kolektiv osjetit će jasnu razliku. Vaša demokratičnost, asertivnost i način na koji pristupate možebitnim konfliktima unutar kolektiva ubrzo će Vas promovirati u svima potrebnog suradnika, osobu bitnu kod donošenja odluka, i što je najvažnije, onog čije se mišljenje poštuje i čije se odluke ne dovode u pitanje.

Vraćam se opet na analogiju iz svijeta sporta jer je dobar komunikator uistinu u jednu ruku sportaš: on se odriče slobodnog vremena da bi postajao bolji, ulaže u sebe, želi se dokazati i želi biti priznat u onom čime se bavi. Želi da ga njegovi suradnici podrže, a isto tako u radu s njima on daje sve od sebe baš kao vrhunski sportaš. I podređuje se uspjehu tvrtke, zadatka ili radne skupine baš kao što se sportaš podređuje uspjehu cijelog tima. I kao što Luka u istom trenutku može loptu dodati trima suigračima, a odluči se za jednog, tako i Vi u jednom trenutku možete prihvatiti nekoliko rješenja. Prihvaćanjem onog najboljeg dokazujete da ste vrhunski, bilo sportaš ili komunikator. Ta sposobnost dolazi s treningom i morate je njegovati.

U okolini tvrtke komunikacijski trening Vam može donijeti neslućeno puno pogodnosti. Kratkoročno se njihov učinak možda neće odmah vidjeti, ali s vremenom ćete se početi razlikovati od tvrtki koje na njega nisu željele „gubiti vrijeme“. Ključ timskog rada je ujedno i njegova najveća opasnost. Mislim ovdje na pojam demokratičnosti u donošenju odluka. Nezahvalno je nekog predstavljati i govoriti u nečije ime. Nažalost, uvijek će biti tako. Stati pred nekog i reći „Mi smo odlučili…“, a znati da odluka nije jednoglasna, nije lako. Treningom možete umanjiti tu nelagodu i osigurati si da ste, kao voditelj tima, uistinu i odabrali ono najbolje za Vaš tim.

Komunikacijski trening omogućit će Vam razvijanje sposobnosti aktivnog slušača, vrjednovanje stavova i prijedloga suradnika prema načelu snage argumenata i korisnosti. Predlaganje rješenja „po babi i stričevima“ ne prolazi dugoročno u imalo ozbiljnim timovima, to treba jasno reći. Asertivnost, argumentacija, demokracija i korisnost postulati su koji na svojim ramenima nose smisao našeg treninga komunikacijskih vještina. I kao što maestro u svakom trenutku zna u kojem će trenutku uključiti koju sekciju simfonijskog orkestra, tako ćete i Vi, kao dobar komunikator, s vremenom i kroz treninge postići sinergiju u svom timu.

Neizostavno je pritom da i Vaši suradnici te oni od kojih idejna rješenja proizlaze budu vješti u oblikovanju i argumentaciji svojih prijedloga te da razumiju zašto je možda nečiji bolji pa je stoga prihvaćen. Sve to ne dolazi preko noći i ne postiže se promatrajući druge. Zasučimo stoga zajedno rukave, postavimo poligon, upalimo reflektore i krenimo s treningom! Upravo Vi možete biti osoba koja će Vaš tim uvesti u Ligu prvaka u području Vaše djelatnosti! Zaigrajte s najboljima i izborite se snagom argumentacije! Naš komunikacijski trening bit će Vam na tom putu tek prvih nekoliko koraka, ali zajedno ćemo učiniti da ti presudni koraci budu sigurni. Možda tako nećete imati jednog najboljeg igrača, ali ćete zajedno biti najbolji tim!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *