Što to vrhunski prodavači rade? Ono o čemu prosječni možda tek razmišljaju!

Cilj prodavača je implementacija svog osobnog prodajnog branda u svakodnevni, zahtjevni i stresni poslovni život, a to je nit vodilja za kreiranje uspješne i održive karijere u profesionalnoj B2B prodaji. Jednostavnim rječnikom, kupac kupuje radi mene! E sad, kreiranje osobnog prodajnog brenda proizlazi iz svih oblika profesionalne, organizirane komunikacije pojedinca u svim područjima društva. Glavni cilj je uspješno pozicionirati pojedinca, a kroz to i kompaniju za koju radi u percepciji okoline. Kapitalizam modernog doba, okružen negativnim ispadima globalizacije, treba fleksibilne ljude koji moraju stalno promicati, afirmirati i pozicionirati sebe iznova. Današnje poslovno okruženje je “brutalno”, a prodavač ga treba kontrolirati kako bi bio uspješan. Kontroliranjem poslovnog okruženja ne funkcionira na tuđem, već na svom terenu te mu to omogućuje nadzor nad vremenom i prostorom u kojem djeluje. U nastavku je 14 stvari koje čine vrhunski prodavači:

 1. Vrhunski prodavači postave ciljeve, ali za razliku od prosječnih prodavača koji također postave ciljeve, Vrhunski prodavači stalno odmjeravaju svoj rad i traže načine kako da postignu te ciljeve.
 2. Vrhunski se prodavači ne zadovoljavaju prosjekom. Oni stalno nastoje ne samo ostvariti broj, nego ga i premašiti. Na kraju godine, ne zatvaraju posao zato što je broj ostvaren. Oni idu dalje.
 3. Vrhunski prodavači znaju da je njihov posao u tome da pomognu onima oko sebe da uspiju. Prosječni se prodavači isključivo bave time da pobijede. Za sjajnog prodavača pobjeda je ono o čemu se radi, ali samo ako s njima dobivaju i drugi.
 4. Vrhunski prodavači razumiju što je to usluga. Oni znaju da nije važno kako mjere uslugu, nego kako ju mjere njihovi kupci.
 5. Vrhunski prodavači vole čuti riječ „NE“ od kupca. To im ukazuje na to da se trebaju promijeniti, i oni slušaju i uče od kupaca što govore. U stvari, Vrhunski prodavači vole dobiti odbijenicu u ranoj fazi postupka prodaje, jer znaju da je ono najvrijednije što imaju njihovo vlastito vrijeme.
 6. Vrhunski prodavači cijene vrijeme i neće nikada završiti dan, a da ne znaju što će postići sljedećeg dana. I na isti način pristupaju svakom tjednu, mjesecu, tromjesečju i godini.
 7. Vrhunski su prodavači optimisti ne samo dok rade, nego i u svemu što rade. Oni su ljudi prema kojima ostali gravitiraju u svim vrstama situacija, a kao rezultat oni razumiju važnost vodstva.
 8. Vrhunski prodavači znaju da moraju stalno razvijati postupke prodaje. Oni razumiju da ono što im je upalilo prethodne godine možda neće upaliti ove godine, a kao rezultat stalno traže poboljšanje procesa.
 9. Vrhunski prodavači posjeduju proces. Oni ne prebacuju krivnju na druge i ne dozvoljavaju da izgovorima opravdavaju zašto nisu nešto mogli postići. Posljednje što će Vrhunski prodavač napraviti je gurnuti nekoga pod autobus kako bi oni ispali dobri. Njima je prodaja uistinu timska aktivnost.
 10. Vrhunski prodavači ne stanu na kraju dana. Njima je kraj dana ona točka u vremenu kada prosječni prodavači zaključe dan. Vrhunski prodavači razumiju kako uspjeh znači biti dostupan 24/7. Njima 24/7 nije problem jer uistinu vole ono što rade, a još i više vole sposobnost da pomognu svojim kupcima.
 11. Vrhunski prodavači žive prema etičkom kodeksu i standardima, ne samo dok se stvari odvijaju dobro, nego još važnije, kad stvari ne idu dobro. Za njih je mjerilo osobe kako postupaju u slučaju kad dođe do grešaka, kad se pojave problemi i kad je sve u kaosu. Za njih je to vrijeme kad se moraju odvojiti od svih ostalih.
 12. Vrhunski prodavači su ponosni na ono što rade. Oni vole prodaju ali ne na arogantan način, nego s poštovanjem. I na taj isti način pristupaju svakoj osobi s kojom kontaktiraju. Ponos i ljubav koju imaju očituje se u razini pouzdanja koje imaju, bez obzira na tip situacije.
 13. Vrhunski se prodavači ne oslanjaju na prezentaciju u konzervi. Zbog toga i ne vole prezentacije, jer znaju istinski razumjeti potrebe kupaca koje moraju slušai. To znači diskutirati s kupcem.
 14. Na kraju, vrhunski prodavači znaju da uspjeh nije ono što su radili jučer, nego ono što će raditi danas. Žive u sadašnjosti, a istodobno, uvijek imaju na umu sutra.

Dođite i provjerite jeste li vrhunski prodavač! Niste? Nakon ovog modula, bit ćete na dobrom putu!

Predavač: Vedran Sorić