Bernarda Buden u procesu je postajanja magistre komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dok svoje vrijeme van sveučilišnih obaveza aktivno posvećuje fotografiji i svemu što ima veze s umjetnošću. Glavna je grafička urednica na sveučilišnom časopisu Kompas za kojeg piše i fotografira, a svoju praksu u digitalnim komunikacijama odradila je u međunarodnoj organizaciji Aid to the Church in Need u Njemačkoj.

Fotografijom se bavi od malih nogu, te iako je započela na samouk način, pod okrilje mentorstva uzelo ju je nekoliko hrvatskih umjetničkih fotografa koji su joj prenijeli dovoljno znanja da započne svoj samostalni profesionalni razvoj. Njezini radovi objavljivani su na portalima, časopisima i u knjigama, a uža specijalnost su joj portretna i koncertna fotografija. Za sebe kaže da se ne voli slijepo podlagati suvremenim trendovima, već inspiraciju pronalazi u jednostavnosti i prirodnosti fotografiranog trenutka. Sistematična je i organizirana, stoga se svakom pojedinom radu posvećuje na jednak način.

Osim redovitog nošenja teške fotografske opreme, Bernardina fizička aktivnost obuhvaća i rekreativno bavljenje badmintonom, sportom koji ju je odveo na brojne turnire unutar i van domovine te donio nova poznanstva i drage prijatelje.