Primljeni ste! - učinkoviti selekcijski razgovori

Selekcijski je razgovor najkorištenija metoda i istovremeno najosjetljiviji korak u postupku izbora kandidata. Sve organizacije ga koriste, ali rijetke to čine na učinkovit način. Razlog leži u sklonosti da preferiramo i odabiremo sebi slične, čime otvaramo puno prostora za odabir temeljen na predrasudama, stereotipima i zabludama. Sigurno smo prečesto čuli odbijenice za koje nikad nismo dobili povratnu informaciju. Razgovor za posao je prvi kontakt kandidata s organizacijom, određuje brojna buduća iskustva i percepcije te nerijetko čini razliku između poželjnih poslodavaca i onih koje svi izbjegavaju. Kada se radi o traženju posla, prvi pravi kontakt svakog kandidata s organizacijom je i najvažniji. Prvi dojam (s obje strane stola) u bitnome određuje kakav i koliko dugoročan će biti međusobni odnos. Najkorištenija tehnika za procjenu međusobnog slaganja danas je tzv. bihevioralni intervju koji se fokusira na procjenu prethodnih ponašanja te konkretne rezultate koje je osoba isporučila na prethodnim radnim mjestima. Selekcijski razgovor je dobar medij za provjeru ,,komplementarnosti” međusobnih očekivanja, ali i idealna prilika kandidatu da na uvjerljiv i koherentan način artikulira vlastite snage i vrijednost koju one mogu donijeti poslodavcu.

Polaznici će nakon ovog modula moći:

  • definirati kako izgleda dobro strukturiran selekcijski razgovor
  • naučit će kako odabrati prikladne kriterije izbora ako su u ulozi poslodavca 
  • kako vrednovati  kandidata i kako ovladati vještinom uspostave i izgradnje odnosa (raporta)
  • budući kandidati koji će uskoro ići na takav razgovor saznat će ključne kriterije koje poslodavac gleda tijekom razgovora
  • osvijestit će klasične greške u pripremi za razgovor, a konkretna pitanja pripremit će ih na kritične situacije tijekom razgovora.

Predavač: Marino Miloš