Mnogo je prilika u životu, zaista mnogo, koje od nas zahtijevaju govor u javnosti.

I dok neki umiru od straha pri samoj pomisli na to da će morati govoriti pred (ne)poznatim ljudima, drugi naizgled bez ikakvog truda briljiraju u tome. Kako je to moguće? Rezultati mnogih istraživanja pokazuju kako je strah od javnog nastupa jedan od najčešćih i jedan najintenzivnijih strahova koje proživljavamo (i preživljavamo). Veliki postotak ispitanika koji su sudjelovali u brojnim istraživanjima rekao je kako se više boji javnog nastupa nego smrti.

Tajna dobre prezentacije, dobrog predstavljanja ideja, uspješne prodaje, nezaboravne zdravice, ukratko: tajna dobrog javnog nastupa, krije se u samo jednoj stvari. Pripremi. Mnogo pripreme. Zaista mnogo pripreme. Pripreme u svim očekivanim i neočekivanim situacijama, mjestima i vremenima. Pripreme u svakom trenutku.

Kako izgleda dobra prezentacija?

Jednostavna je. Riješite se nepotrebnog. Koristite jednostavne slideove i kratke rečenice. Neka pozornost publike ostane na vama, ne na slideovima pretrpanim tekstom.

Važna je. Koncentrirajte se na bitno. Nemojte opteretiti prezentaciju, sebe i publiku gomilom nepotrebnih sitnica i detalja. U prezentaciju stavite samo ono što je zaista važno i što će publika upamtiti. Sve ostalo možete ispričati i bez da to natrpate u prezentaciju.

Jasna je. Pripazite na izbor riječi. Koristite riječi čije vam je značenje poznato, i koje su razumljive vašoj publici. Budite sigurni da su podaci koje ćete podijeliti s publikom točni. Izgovarajte jasno i razgovijetno. Dišite i ne govorite prebrzo. Ako vam glas puca i grlo vam je suho, napravite pauzu i popijte vode.

Budite samouvjereni. Ispravite leđa i podignite glavu. Čak i ako vam se ruke tresu i znoje vam se dlanovi, napravite to. Publika ne vidi što je u vašoj glavi, publika vidi samo ono što je pred njom.

I za kraj – ne zaboravite osmijeh. Nasmiješenom govorniku publika ćete lakše oprostiti i moguće greške nego namrgođenom. Sjetite se da lijepom riječi i osmijehom možete otvoriti svaka vrata.

Predavačica: Ana Ramljak