Kako strukturirati misli u savršen govor?

Kamen po kamen – palača; riječ po riječ – govor!

“Kako da započnem?”, “Kad bih samo imao prvu rečenicu…”; “Imam sve informacije, ali kako da ih oblikujem?”; “Sve sam dobro sastavio, ali sad ne znam kako završiti”… 

Zvuči poznato?

Ako se ikada bili u situaciji da trebate pripremiti prezentaciju, izlaganje ili samo reći “par prigodnih” – onda dobro znate o čemu govorimo.

… A govorimo o kompoziciji javnoga govora. Strukturi koja može biti suhoparna i uobičajena, ali uz nekoliko pravih savjeta – može biti vrlo pamtljiva i zanimljiva. 

Prije nego što od publike dobije završni pljesak, svaki govornik prolazi kroz nekoliko faza pripreme svoga govora. Te su faze prepoznali još retoričari antičkoga svijeta te su ih nazvali: prikupljanje, raspoređivanje,  sastavljanje, učenje i izvedba.

U ovome ćemo se modulu baviti prvim trima fazama te otkriti kako uopće početi sastavljati govor, gdje i koje informacije tražiti, kako pronađene informacije, a i svoje misli, rasporediti u smislenu cjelinu te kako, na kraju, sve to povezati u publici lako pamtljivu, efektnu i zanimljivu kompoziciju. 

Sudionici će dobiti upute o dijelovima kompozicije govora, gledat će i komentirati videoprimjere uspješno i manje uspješno sastavljenih govora te će prema dobivenim uputama nastojati sastaviti vlastiti govor.

Nakon odslušanog modula, polaznici će moći:

  • prepoznati dijelove kompozicije govora i objasniti njihovu funkciju
  • vrednovati govore s obzirom na sastavljenu kompoziciju
  • primijeniti pravila kompozicije govora pri oblikovanju vlastita govora

Predavačica: Tena Žganec