fbpx

Što čini znameniti govor znamenitim?

Postoji li recept za stvaranje važnog  govora koji će se pamtiti? Što možemo naučiti od velikih svjetskih govornika ? Odgovore na ova pitanja možete saznati na modulu Znameniti svjetski i hrvatski govori gdje se analizom pojedinih govora, ali i govornika, objašnjavaju njihove tehnike, retorička spretnost i povijesni značaj. Svi veliki povijesni događaji, te oni koji tek stižu, odredili su smjer kojim se kreće život koji vodimo danas. Upravo su te velike promjene bile diktirane od strane još većih povijesnih ličnosti čije su retoričke strategije pridonijele tomu da ostave veliki trag na cjelokupnom čovječanstvu. Razne ideologije, uz veliki trud, rad i poziv na akciju, pokrenuli su promjene u društvu i ostavili nam primjere iz kojih možemo učiti i koji nas tjeraju da uvijek pokušavamo ići prema boljem.

Znamenite govore trebali bismo proučavati upravo zato da istražimo značaj govora kao takvog te analiziramo implikacije od strane govornika kako bismo jačali sposobnost stvaranja zadovoljavajućeg govora te vježbanjem izvedbe znamenitih govora poboljšali vlastite govorne vještine. Nije sve u lijepoj Powerpoint prezentaciji i recitiranju naučenih podataka publici. Umjesto toga održavajte svoje govore jednostavnima, jasnima i konciznima, baš kao što su to činili mnogi prije vas!

Znameniti govori uključuju jasnu, relevantnu središnju misao te nekoliko kratkih, ali snažnih priča kojima tu misao jasno ilustriraju. Oni su dio procesa koji diktiraju promjene u radu određene tvrtke, pokazuju potencijale različitih osobnosti ili pak formiraju sudbinu određene nacije. Oni moraju uvjeriti publiku da vjeruje u viši cilj, inspirirati ljude na promjenu, tjerati ih da razmišljaju, no na nama je da ih svojom snažnom izvedbom učinimo prepoznatljivima.

Nakon polaska ovog modula, govornici će moći:

  • Interpretirati znamenite govore te prepoznati njihove snažne točke
  • Primijeniti određene karakteristike znamenitih govora prilikom stvaranja vlastitog
  • Samopouzdano izvesti vlastiti govor što će biti nusprodukt svih odrađenih vježbi na modulu

Predavačica: Sara Batinić