Nije uzalud Richard Strauss rekao da je ljudski glas najljepši instrument koji postoji, ali istovremeno i onaj kojim je najteže ovladati.              

Glas voli kad se prema njemu odnosite nježno i s puno poštovanja. Voli kad ga ne uzimate „zdravo za gotovo“ i osluškujete što vam ima za reći. Kroz glas oslobađa se naša osobnost i potencijal, prema glasu nas prosuđuju i prije nego što nas upoznaju. I upravo zato što je glas toliko osoban svakome od nas, čak niti najbolje složeni vokalni treninzi ne moraju biti optimalni za svačiji glasovni aparat. Vokalni trening podrazumijeva harmoniju i povezanosti  glasa i tijela kao instrumenta. Njegovim zagrijavanjem prije govornih napora, ali i korištenjem vokalnog odmora uz minimalan napor, dobivate upravo onakav glas kakav zaslužujete i koji vas neće iznevjeriti.

Ovaj četverosatni modul bavi se glasom: teorijom fonacije i glasovnog aparata, higijenom glasa, ukazuje na loše navike koje štete glasu te daje savjete kako što je više moguće vlastiti glas sačuvati. U praktičnom dijelu rade se vježbe posture i disanja kako bi glas bio modalan: kvalitetan, neopterećen i dugovječan. Svaka tema je popraćena nizom vježbi koje razvijaju vještine i sposobnosti  zaštite i oslobađanja glasa kod specifičnih vokalnih zahtjeva.

Slobodnim glasom koji odaje vašu osobnost, lakše ćete biti „drugačiji među sličnima“.

Predavačica: Snježana Srdanović Rogalo